Magiczne ziarenka Chia

fitwoman Zdrowie

Pomimo tego, że staramy sie wzbogacać naszą dietę, to zawsze znajdzie się miejsce na małe poprawki. Magicznie, bezproblemowo, dodając chia uzupełniasz swoje codzienne menu.  Chia to kombinacja białka, dobrego tłuszczu,  błonnika  (10 gram w dwóch łyżkach) Posiada niski indeks glikemiczny, pomagając w utrzymaniu diety, stabilizując poziom cukru we krwi. Dodane do wody i odstawione na 30 minut przyjmuja postać żelu. W ten sam sposób zachowują się u nas w żołądkach, regulując apetyt. Przedłużają nawilżenie i pomagają  zachować poziom elektrolitów w płynach ustrojowych,  zapobiegając odwodnieniu i wspomagając regenerację. Jest to szczególnie dobra wiadomość dla sportowców. Regulują sen i poprawę nastroju (zawierają tryptofan)

test_seedCHIA – to niepozorne brązowe małę nasionka podobne z wyglądu do maku. Są uprawiane w Ameryce Srodkowej od wieków. Używane przez Majów i Azteków jako pożywienie i lekarstwo. Obecnie  uprawiane na większą skalę w Ameryce Łacinskiej. Są szeroko dostępne na całym świecie. Nasiona te są często nazywane ziarnami szałwii hiszpańskiej. Mają prawie idealny odżywczy bilans: 18% białka, prawie 50%węglowodanów i  35 % dobrego tłuszczu gdzie 57% z tego to nienasycony Omega -3 kwas tłuszczowy, czyli  wszystko co najlepsze.   Łyżka chia dostarcza 108 mg wapna, czyli 15% zalecanej ilości dla kobiet. Sa bogate w antyutleniacze, które pomagaja chronic nasze komórki przed zniszczeniem i starzeniem. Wysoki poziom tych antyutleniaczy  zapewnia doskonałą ochronę nie tylko dla naszych komórek, ale rówież skutecznie chroniąc je same –  mogą byc przechowywane przez dłuższy czas i nie ulegają zjełczeniu. Bardzo często kupowałam olej lniany (mający dużo omega-3)  i pomimo, że  przechowywałam go w lodówce, to i tak ulegał szybkiemu zestarzeniu  (omega-3 jest szczególnie podatne na degradacje). Kwasy te  pomagają w obniżeniu ryzyka chorób serca. Badanie przeprowadzone w  Arizona Universytety USA, pokazują że chia jedzone w całości, jak również mielone podwyższają poziom omega-3 w krwioobiegu. W szczególności całe nasiona regulują poziom triglicerydów (szkodliwy tłuszcz we krwi), a nasiona mielone podwyższaja poziom tych dobrych HDL, redukując ryzyko chorób serca. Badania  przeprowadzone w Argentynie w National University of Cordoba, wykazały, że karmienie myszy nasionami chia, zwolniło rozwój i rozprzestrzenianie sie raka. Aby czerpać korzyści z  chia nie musimy ich mielić (możesz jeśli chcesz). Są smaczne i maja orzechowy posmak. Możesz posypywac nimi owsiakę, płatki, jogurt, sałatki i dodawać je do naleśników lub omletów ( pamiętając o ich zagęszczających właściwościach) W meksyku podają napój nazywany: Chia Fresca, czyli nasiona chia zmiksowane z wodą, sokiem z cytryny lub lemonki i cukrem. Bardzo często używam je w robieniu niskokalorycznych deserów. Są bardzo uniwersalne, można spożywać je jako zamiennik jaj – jeżeli jesteś veganem. Jedna łyżka stołowa (15g) nasion zawiera:

  • białko – 2,5 g
  • węglowodany – 7,5g
  • tłuszcz – 5 g
  • calorie  – 70 kcal

Cyfry mówią same za siebie

chia-bia-seed-comparison-chart1-782x1024